Μωσαϊκό από την αρχαία πόλη Ογχησμό στον πεζόδρομο της παραλίας |
-- Αγχιασμός ή Ογχησμός ,Σκάλωμα - Άγιοι Σαράντα,Porto Eda,Saranda......
-- Η νύφη του Ιονίου
-- Η πόλη των Αγ.Σαράντα είναι κτισμένη στην ειδυλλιακή θέση του αρχαίου Ογχησμού ή Αγχιασμού και άκμασε σαν εμπορικός σταθμός τα Ρωμαϊκά χρόνια καθώς εξυπηρετούσε το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Ήταν έδρα επισκοπής. Μετά την καταστροφή της από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων (552 μ.Χ.)οι κάτοικοί της κατέφυγαν στην Χειμάρρα.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας δημιουργήθηκε στην τοποθεσία της τελωνειακός και στρατιωτικός σταθμός γνωστός με το όνομα Σκάλωμα ή Σκαλα των Αγίων Σαράντα ,από την γειτονική ομόνυμη εκκλησία.Την Εκκλησία των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβαστείας οι ιστορικοί την περιγράφουν ως πρωτοβυζαντινής τεχνοτροπίας ,με δύο σειρές κολώνες και αψίδες.Λένε ότι στον περίβολό της υπήρχαν 40 εκκλησίες ,μία για κάθε Μάρτυρα.
Η σύγχρονη πόλη έχει την αρχή της στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα μετά την επανάσταση και την καταστροφή στο γειτονικό Λύκουρσι και τα πρώτα ταραγμένα χρόνια του 20ου αιώνα.Τότε συνοικίσθηκαν κοντά στο λιμάνι πολεμόπληκτοι αγρότες των γύρω περιοχών και νομάδες Βλάχοι ,οι οποίοι είχαν πάντοτε εκεί τα χειμαδιά τους.
Η έδρα της Αυτονόμου Ηπείρου στους Αγ.Σαράντα 1914 |
Στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε την πόλη στις 18 Φεβρουαρίου του 1913 και την εγκατέλειψε τον Δεκέμβρη του 1916.Στο μεσοδιάστημα αυτών των χρόνων μεσολάβησε η Αυτονομία της Ηπείρου(1914)και στην πόλη εγκαταστάθηκε εκπροσώπευση της προσωρινής κυβέρνησης.
Με την εδραίωση του Αλβανικού κράτους η πόλη άρχισε να αναπτύσετε ,κυρίως με την εγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων,αποθηκών εμπορίου και την επέκταση του λιμανιού ως εμπορικού και ταξειδιωτικού.
Το λιμάνι των Αγ. Σαράντα ήταν το προπύργιο των Ιταλών καθώς το 1939 αποβιβάστηκαν εκεί και κατάλαβαν όλη την Αλβανία.Τότε μετονομάστηκε Porto Eda πρός τιμή της κόρης του Μουσολίνι Eda.Κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο ο Ελληνικός στρατός την κατέλαβε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα στίς 6 Δεκεμβρίου του 1940 και αποχώρησε με την γερμανική εισβολή.
Τα χρόνια της δικτατορίας (1944-1991),η πόλη αναπτύχθηκε ,οργανώθηκε από όλες τις απόψεις με αποτέλεσμα να έχει το 1991 πάνω από 20.000 κατοίκους.
Στα μετά το 1991 χρόνια και μέχρι σήμερα όνειρο των περισσότερων Αλβανών είναι να έχουν μια θερινή κατοικία στην "νύφη του Ιονίου",με αποτέλεσμα την λαίμαργη και άναρχη οικοδόμηση στην περιοχή και συνέπεια την αλλοίωση του τοπείου ,που παρόλα αυτά δεν παύει να εντυπωσιάζει.
Στην πόλη υπάρχει σημαντική Ελληνική κοινότητα με τα σχολεία και τις εκκλησίες της.
************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
-- Ακολουθεί ένα πολύ ωραίο κείμενο του Λόγιου Διδάσκαλου Βασιλείου Μπαρά (1887-1964) από το βιβλίο του "ΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ" - ΑΘΗΝΑΙ-1966
Αποβίβαση του Ιταλικού στρατού στο λιμάνι των Αγ.Σαράντα |
πανοραμική άποψη της περιοχής των Αγίων Σαράντα από το κεφαλοχώρι Δίβρη |
Ότι απέμεινε από την πρωτοβυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Σαράντα (φωτογραφία από την Νεολαία Βορείου Ηπείρου-Ανδρέας Τσάκας) |
Η γειτονική παραλία "ξαμίλια"(από το 6 μίλια) |
... και ένα νοσταλγικό τραγούδι με την αιθέρια φωνή της Σαραντιώτισας Έλλης Ρίζου και με πολύ ωραίο video
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 28 / 9ου / 2013
φίλ.π.γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου