Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

"Βουνίσια Χαμπέρια" του Βασίλη του Φανίτσιου ...

-- Στα παιδικά τα χρόνια και αργότερα βλέπαμε κατά καιρούς να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης η εκκεντρική φιγούρα του Βασίλη Φανίτσιου και με την φαντασία μας φτιάχναμε ιστορίες για κατασκόπους και μπολσεβίκους (φαίνεται πώς κάτι θα είχε πάρει το αυτί μας και το επεξεργαζόταν το υποσυνείδητο...).Αργότερα μάθαμε ,πώς κυκλοφορούσε μια έπισης εκκεντρική εφημερίδα με τον τίτλο "βουνίσια χαμπέρια"με γραφή "χωριάτικη" - πέρα από την καθομιλουμένη  γλώσσα ,σε μια εποχή ,που στο σχολείο μας δίδασκαν την απλή καθαρεύουσα και ότι εκδότης της ήταν ο μπολσεβίκος κατάσκοπός μας... Γελούσαμε και προσπαθούσαμε να μεταφράσουμε τον Ηρόδοτο και τον Σωκράτη στο ηπειρώτικο ιδίωμα.
  Πέρασαν τα χρόνια ... τον καιρό της "μεταπολίτευσης" στα 1975 και 1976,οι πολιτικές νεολαίες της πόλης συμμετείχαν στην εμποροπανήγυρη της πόλης με περίπτερο (παράγκα) ,όπου πωλούσαν πολιτικά βιβλία και έντυπα των κομμάτων τους.Ανάμεσά τους έστηνε την δικιά του παράγκα και ο Βασίλης ο Φανίτσιος με εμπόρευμα τα περισεύματα της βιβλιοθήκης του και των εκδόσεών του..καί ζαγορίσιους γίγαντες(φασόλια)....Εκεί στις ατέλειωτες συζητήσεις μεταξύ των νεολαίων ,στις οποίες ως "νεολαίος"συμμετείχε και αυτός, τον  "γνώρισα" σαν εκδότη και συγγραφέα.Οι δουλειές της παράγκας του δεν πήγαιναν και τόσο καλά ... λίγο οι "τσουχτερές"τιμές του,λίγο το παλιοκαιρίτικο περιεχόμενο των εκδόσεών του ,που εκείνη την εποχή δεν τραβούσε τα ενδιαφέροντα, λίγο η εκκεντρική μορφή και συμπεριφορά του...όλα έπαιζαν ρόλο στις δουλειές του.Όλοι θέλαμε να τον ενισχύσουμε και να μην φύγει από το "παζάρι"  "χαμένος"... διαλέγαμε και αγοράζαμε ,ότι πιό φθηνό είχε και οι περισσότεροι πέρναμε 3-4 φύλλα της εφημερίδας "βουνίσια χαμπέρια" ,τα οποία τα είχε σε χειροποίητους φακέλους από φθηνό χαρτόνι συρραμένα με συνδετήρες ή καρφοβέλονα.
  Από την εποχή εκείνη βρέθηκαν στα χέρια μου πέντε φύλλα της εφημερίδας του . Τον Νοέμβριο του 1984 από το σαββατιάτικο φύλλο της αθηναϊκής εφημερίδας " ΤΑ ΝΕΑ" (24/11ου/1984) πληροφορήθηκα τον θάνατό του ,αλλά και λεπτομέρειες της ζωής του από το ρεπορτάζ-αφιέρωμα του δημοσιογράφου Βασίλη Καββαθά. Το κράτησα κι αυτό μαζύ με τις εφημερίδες του και κατά καιρούς με φίλους τα μοιραζόμαστε επάνω σε συζητήσεις και αστεία.Σήμερα (με υπομονετική δουλειά  και πάλι) το μοιράζομαι με τους φίλους στο διαδύκτιο και εύχομαι να αρέσει ... δέ εννοώ  στο πλήκτρο του υπολογιστή ,αλλά να αρέσει στον αναγνώστη τον γιαννιώτη,τον ζαγορίσιο,τον ηπειρώτη και όχι μόνο... Είναι μεγάλη και κουραστική ανάρτηση ,αλλά συνάμα θα έλεγα και "συλλεκτική" .Όσοι μπορούν να το εκτυπώσουν και το κάνουν νομίζω θα έχουν κάτι πρωτότυπο στην βιβλιοθήκη τους.
Καλή περιήγηση. Φίλ.Π.Γ.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ :
-- Στην αρχή είναι το κατατοπιστικό άρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Καββαθά από "ΤΑ ΝΕΑ"(24/11ου/1984)
-- Ακολουθούν τα αυτοβιογραφικά του Βασίλη του Φανίτσιου με περιήγηση στα οικογενειακά και
τα χωριανικά του -- "οι ντεσκερέδες"του. Όλα αυτά δημοσιευμένα στην εφημερίδα του "Βουνήσια Χαμπέρια"
-- Στη συνέχεια επιλογή άρθρων - επικεφαλίδων - σχολείων από τα 5 από τα 6 συνολικά φύλλα (λείπει το Νο1). Ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις του "βουνίσιου κόμματος".
-- Τέσσερα ωραία δημοσιεύματα:
     -- Οτ' δλειά νάειναι κι...καμιά! (χρονογράφημα ;; )
     -- Το φύλαγμα (από την ζωή και τους κινδύνους των ορεινών χωριών)
     -- Το Χαζοχώρ (2 αποσπάσματα)
     -- Ου πάπ'ς  μι τον κόκουτο κι βάβου με ΄ν κότα
          Ένα μας σοφό παραμύθι!
-- Τέλος η στήλη με τον τίτλο "Χαλάλι ή Χαράμ ; " ,περιλαμβάνει κριτικές και δημοσιεύματα για την εφημερίδα "Βουνίσια Χαμπέρια"
*************************************
************************************* "ΤΑ ΝΕΑ" 24/11ου/1984

******************************
******************************
Αυτοβιογραφικά,σπιτιακά,χωριανικά....

                                                                              ΤΟ  ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣ  - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ                                                                                
                                                                               


*******************************
*******************************

"Βουνίσια χαμπέρια"
φύλλο Νο 2 

  

  ! ! ! ! ! ! !

 ! ! ! ! ! ! !

Φύλλο Νο 3
 Φύλλο Νο 4

 


                                                                     
               

Φύλλο Νο 5


Φύλλο Νο 6
                                                                             
4 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  


ΑΡΘΡΟ 2  του φύλαγμα
ΑΡΘΡΟ 3 το χαζοχώρ'    ΚΡΙΤΙΚΕΣ
ΧΑΛΑΛΙ  Ή  ΧΑΡΑΜ ;ΤΕΛΟΣ
******************

Γιά την αντιγραφή :
φίλ.Π.γ.
"λάχανα μαζέματα" ( "λ.μ." )
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου