Σελίδες

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

1988 Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΑΣ - Γιώργου Βρέλλη

-- Ο Γιώργος Βρέλλης ,για χρόνια ,εξέφραζε τα συναισθήματά του για την πόλη και τους ανθρώπους της ,στον ντόπιο τύπο και τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό,από την στήλη του " ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ". Λάτρης των Ιωαννίνων ,της Λίμνης μας ,του Νησιού και όλων των περιχώρων,δεν έμεινε ασυγκίνητος,όταν το βράδυ της 19ης Μαρτίου του 1988  κάηκε το κέντρο - η πλατεία του νησιού με τα τρία καταστήματά της . Με  ρομαντικο - συναισθηματικό τρόπο ,στις 29 Μαρτίου (δέκα ημέρες αργότερα) περιγράφει την περιοχή ,αναπολεί στιγμές,οργίζεται και προτείνει από τις στήλες της τοπικής παλιάς εφημερίδας "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ" και τους Γιαννιώτικους παλμούς του . 
  Ένα χρόνο αργότερα,στις 29 Απριλίου 1989 Μ.Σάββατο, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει την παρακάτω  φωτογραφία με  σχόλιο στην λεζάντα : " Αυτά τα καμένα κτίρια βρίσκονται στην κεντρική πλατεία στο Νησί Ιωαννίνων .Περνάνε οι τουρίστες και βλέπουν αυτή την ασχήμια.Ως πότε όμως θα υπάρχει ; Είναι δύσκολο οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν λύση ; Τι λέει ο Νομάρχης ; ".
  Το πρόβλημα θα λυθεί αρκετούς μήνες  αργότερα με εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στην ανοικοδόμηση - αναστύλωση των καμένων κτιρίων , τα οποία "στολίζουν" και δίνουν χρώμα στην γραφική πλατεία του Νησιού της Λίμνης μας.
  Ο  φούρνος του Νησιού , παρόμοιος σε γραφικότητα με τους παλιούς φούρνους της πόλης ,που λειτουργούσαν με φωτιά από ξύλα,λειτουργεί και πάλι με σύγχρονα μέσα τώρα  και  με προβλήματά   σε  θέματα κατανάλωσης και οικονομικών διεξόδων... Το ίδιο και τα άλλα δύο καταστήματα ,το κοινοτικό καφενείο (είχε γίνει διαφημιστικό video) και το μικρό παντοπωλείο.Το σύνολό τους δίνει χρώμα και πάλι στην μικρή αυτή ανάπαυλα της πλειοψηφίας των επισκεπτών του Νησιού.

                                                              * * * * *




                                                                 












ΤΕΛΟΣ

Για την αντιγραφή 
φίλ.Π.γ. 
"λάχανα μαζέματα" (λ.μ.)
Μάρτιος 2014
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου