Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

" ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ " ... στα Γιάννινα των '50ς ...

-- Από την "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ"(ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΕΝ ΙΩΑΝΝΙΝΟΙΣ) του Ιανουαρίου του 1956 (ΕΤΟΣ Ε' - ΤΕΥΧΟΣ 45), το κείμενο και οι φωτογραφίες που ακολουθούν. 

-- Στις 8 Δεκεμβρίου του 1955 εγκαινιάστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων το "πολυσυγκρότημα" "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" των αδερφών Σουρέλη . Πολυσυγκρότημα γιατί διέθετε ξενοδοχείο πολυτελείας με εστιατόριο,καφέ - μπάρ, αθηναϊκή ταβέρνα ,ζαχαροπλαστείο, κατάστημα ηπειρώτικης λαϊκής τέχνης,κουρείο,ουζερί,συγκρότημα γραφείων και κυρίως το κινηματοθέατρο "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" χωρητικότητας 1.000 θέσεων,με ευρύχωρη σκηνή θεάτρου με καμαρίνια και ορχήστρα,καθώς και θερινή (υπαίθρια) σκηνή.
  Από τα κορυφαία γεγονότα στα μεταπολεμικά Γιάννινα και γενικότερα την Ελληνική επαρχία.
  Το "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" κτίστηκε σε μεγάλο οικόπεδο ,το οποίο αγοράστηκε από τους αδελφούς Σουρέλη ,από την οικογένεια Αλιέως και εκεί προπολεμικά στεγάζονταν το εργοστάσιο μπύρας ΦΙΞ,το οποίο κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και με τον εμφύλιο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή αντιστασιακών και "αντιφρονούντων". Η αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανατέθηκε από τους ιδιοκτήτες στον Αθηναίο Αρχιτέκτονα Σπύρο Στάϊκο και χρησιμοποιήθηκαν τα πιό σύγχρονα οικοδομικά υλικά της εποχής.Να σημειώσουμε ότι την εποχή εκείνη το μπετόν παρασκευαζόταν με φτυάρια σε ξεχωριστά "χαρμάνια" και η μεταφορά του στον χώρο εναπόθεσης γινόταν με δοχεία (τενεκέδες) ,που τα μετέφεραν δεκάδες εργατών μέσα από ξύλινες σκαλωσιές....επίπονη,επικίνδυνη και χρονοβόρα εργασία ....
  Στά τέλη του 1955  το έργο είχε τελειώσει.Στις 8 Δεκεμβρίου 1955 έγιναν τα εγκαίνιά του συγκροτήματος και στις 16 Ιανουαρίου 1956 η έναρξη λειτουργίας του κινηματοθεάτρου με δεκαπενθήμερη καθημερινή διαφορετική παρουσίαση του θιάσου Κατερίνας Ανδρεάδη.Στην συνέχεια και για 25 περίπου χρόνια παίχτηκαν στην αίθουσα αυτή "κολοσσοί" του παγκόσμιου κινηματογράφου,και επιτυχημένα θεατρικά έργα.
   Με τα χρόνια και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 , άρχιζε να αλλάζει η χρήση των καταστημάτων , όλοι σχεδόν οι κινηματόγραφοι της πόλης άρχισαν να παρακμάζουν , για ένα διάστημα την δεκαετία του 1980 λειτούργησε στην αίθουσα το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Σήμερα από το όλο συγκρότημα λειτουργεί μόνο το ξενοδοχείο και όλοι οι υπόλοιποι χώροι έχουν αλλάξει χρήση σε σημείο που να μη θυμίζουν τίποτε από την πρώτη του αίγλη.
                                                          ********************
=================================================================

-- Τεσσαρες φωτογραφίες από το αρχείο μου :

Δύο απόψεις της οδού 28ης Οκτωβρίου περίπου την ίδια εποχή .Αριστερά πριν την οικοδόμηση του Παλλάδιου.Δεξιά και τέλος δεξιά το υπο ανέγερση "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ"  

Φωτογραφία : Dmitri Kessel "Οι φυλακές ΦΙΞ".Στον χώρο όπου αργότερα οικοδομήθηκε το "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ"
Τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960.Γωνία 28ης Οκτωβρίου και Σκουμπουρδή (σήμερα Ν.Μπότσαρη)
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

                                                                    ΤΕΛΟΣ

Για την αντιγραφή :
φ.Π.γ. -- λ.μ. (λάχανα μαζέματα)
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ιούνιος 2014 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου