Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΛΑΣ -- " ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ".

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΛΑΣ
"ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΤΑΡΑΣ"

(στην μνήμη:
 του Παύλου , της Νίκης και της Σοφίας....Σπ.Μπόλα)Πρίν από χρόνια αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για την βορειοηπειρωτική καταγωγή  της κόρης του Καπετάν Μπόλα (για προσωπικές της υποθέσεις) βρήκαμε ανάμεσα στα οικογενειακά της «χαρτιά» και μια υπεύθυνη δήλωση του Καπετάνιου της Αυτονόμου.
 Σε αυτή την δήλωση ,με συντομία,ο «δηλών»παρουσιάζει μια πορεία 17 ετών αγώνων,από το 1897 έως το 1914 ,  για την ελευθερία των σκλαβωμένων Ελληνικών  περιοχών.
 Η δημοσίευση της δήλωσης αυτής ,νομίζουμε ότι συμβάλει στην βορειοηπειρώτικη ιστορία .Προηγουμένως  θα παραθέσουμε λίγες πληροφορίες για τον Καπετάν Μπόλα (όπως τον αποκαλούν οι παλιοί Γιαννιώτες) ώστε να προϊδεάσουμε τον αναγνώστη για τον καθόλου ασήμαντο ήρωά μας :
   1)Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλον ,ο Καπετάνιος επέστρεψε από την Αμερική όπου είχε μεταναστεύσει,για να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό κατά  τον πόλεμο του 1897.Οταν αργότερα κατατάχθηκε στα σώματα του Παύλου Μελά(Μακεδονικός Αγώνας)διέθεσε όλες του τις οικονομίες για την στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση των ανδρών του σώματος που ήταν «αρχηγός»
2) Στην Ιστορική φωτογραφία της ανακήρυξης της Αυτονόμου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο,όπου   η
                                                                                                                                              
κυβέρνηση Ζωγράφου και στο αριστερό μέρος εικονίζονται, ο Γεώργιος Χατζής-Πελερέν με την σημαία της Αυτονόμου,αριστερά από αυτόν και κάτω από την σημαία εικονίζετε ο Καπετάν Σπύρος Μπόλας με την στολή Ευζώνου της Αυτονόμου και όλον τον οπλισμό του.
3) Την ίδια ημέρα ( 17/2ου/1914),αναφέρετε σε στρατιωτικά ημερολόγια και βιβλία της εποχής,ότι ο Καπετάν Σπύρος Μπόλας με τους άνδρες του ,αμύνθηκαν την πόλη του Αργυροκάστρου από τις Αλβανικές «τσέτες»σε μάχη που έγινε κοντά στην Εκκλησία των Ταξιαρχών στην συνοικία Βαρόσι.
4) Τον Φεβρουάριο του 1915 παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Δούλη,ανηψιά του Υπουργού της Αυτονόμου με την οποία απέκτησαν έναν γυιό και τρείς θυγατέρες.
5) Ο Καπετά Σπύρος Μπόλας σκοτώθηκε στην ληστεία της Πέτρας (δεκαετία του 1920 στην οδό Ιωαννίνων – Πρεβέζης)από τους ληστές Ρετζαίους.Ο ίδιος ήταν ένοπλος φρουρός της χρηματαποστολής της Εθνικής Τραπέζης.
 Το ότι έπεσε στο καθήκον ,νομίζουμε ότι αποτελεί και τον επίλογο της δήλωσής του που ακολουθεί:
Φ.Π.Γ.Γιάννινα 15/2ου/2013
 ***************************************
***************************************

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 17/2ου/1914.-- Η ιστορική φωτογραφία της ανακήρυξης της Αυτονόμου Κυβερνήσεως Ηπείρου

Ζωγραφική Φελεκίδης : Αργυρόκαστρο 1914ΤΕΛΟΣ


Για την αντιγραφή:
φίλ.Π.γ.
"λάχανα μαζέματα" ( "λ.μ." ).
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
17/5ου/2014