Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

" Τάμπε - Τάμπε " Λάκης Χατζής Πολύτσανη -- Ενα πολύ ΔΥΝΑΤΟ Video για όποιον του αρέσουν τα πολυφωνικά τραγούδια

-- Ενα πολύ ΔΥΝΑΤΟ Video για όποιον του αρέσουν τα πολυφωνικά τραγούδια
====================================
  • -- Στις 25 Μάρτη σε πολλά χωριά της Ηπείρου υπάρχει το ανοιξιάτικο έθιμο του "εξορκισμού" των κινδύνων της φύσης ... φίδια ,σαύρες κ.λ.π.
  • Βγαίνουν παρέες σε κήπους και χωραφιές και με την συνοδεία κουδουνιών τραγουδάνε κάτι ανάλογο με την περίσταση.Στα χωριά της Δρόπολης και του Πωγωνίου λένε τους εξής στίχους με παραλαγές από περιοχή σε περιοχή ή από χωριό σε χωριό :

"Φευγάστε φίδια,φευγάστε γκουστερίτσες
κι έρχεται ο Βαγγέλης και σας κόβει το κεφάλι
 
και σας κόβει το κεφάλι και το ρίχνει στο ποτάμι..."

  • -- Στο video που ακολουθεί είναι μια παράσταση που δόθηκε στην κορφή του βουνού Νεμέρτσικα (Μερόπη) στην Αλβανική πλευρά , μεταξύ 2 κτηνοτροφικών συνεταιρισμών το 1973-74 .Ο ένας ήταν του Παλαιού Πωγωνίου (Αλβανία) και ο άλλος από τον βορά της Αλβανίας ... όπου οι ορεινοί Γκέκηδες .
  • Ο όμιλος Πωγωνίου (Ελληνόφωνος) είχε την ιδέα να προσθέσει Αλβανικούς στίχους (με το βαρύ Γκέκικο ιδίωμα) στην μουσική και τον ρυθμό του τραγουδιού του Ανοιξιάτικου εθίμου ... στον ρυθμό των κουδουνιών και του συνοδευτικού ΝΤΑΜΠΕ ΝΤΑΜΠΕ (από τον ήχο των κουδουνιών).... Η επιλογή της γλώσσας και του ιδιώματος ήταν για να καταλάβουν οι φιλοξενούμενοι,στους οποίους ο συνεταιρισμός Πωγωνίου θα χάριζε ένα κοπάδι για να τους βοηθήσει μετά από μιά καταστροφή που τους είχε βρεί στον βορά.Στο ρεφρέν τους λένε : "δώσαμε ότι μπορούσαμε τι άλλο να κάνουμε..."

  • -- Ο όμιλος τραγουδιστών του Πωγωνίου ήταν ένας από τους καλύτερους στην περιοχή με πολλές διακρίσεις και ο Λάκης Χατζής ένας κορυφαίος και ανεπανάληπτος τραγουδιστής πολυφωνικών δυστυχώς με λίγες -ελάχιστες καταγραφές....

-- To video επίσης είναι καταπληκτικό !!!!!!


  • ... στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα δείχνει τους κομματικούς παράγοντες ,και τον κόσμο που ανέβηκε στην "στάνη"για να παρακολουθήσει την παράσταση και την παράδοση του κοπαδιού...μεταξύ τους μια γριούλα από τον βορά της Αλβανίας με το χαρακτηριστικό μαντήλι-τουρμπάνι και λίγο από την αρχή του συγκροτήματος του βορά με με την πρωτόγονη "λύρα ".
===============================
~~ ΤΑ ΛΟΓΙΑ :

  • në koperativën tonë sa e lumtur jeta jonë rritet tufa bageti gjashtë mijë dhen e dhi dhe bariu po këndon bagëti, bagëti, bagëti tër jetën tonë sot po nisim nje kope me gëzim, me gëzim, me gëzim e  me hare 

 ελεύθερη μετάφραση: 

  •  Στον συνεταιρισμό μας πόσο ευτυχισμένη είναι η ζωή μας μεγαλώνει το κοπάδι έξι χιλιάδες πρόβατα και γίδια και ο βοσκός τραγουδά κτηνοτροφία, κτηνοτροφία, κτηνοτροφία όλη η ζωή μας σήμερα στέλνουμε ένα κοπάδι με χαρά, με χαρά, με χαρά και πανηγύρι.



================================
 -- ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ !!!!!!!!
Απολαύστε το !


================================

Για την αντιγραφή :
φίλ.Π.γ.
Ιωάννινα 3ος 2016.